Onsdagsutsynet uke 14
Uken som var:
Flat utvikling i varekjøpene i februar
Husholdningenes detaljhandel-kjøp økte marginalt med 0,1 prosent fra januar til februar, etter flat utvikling måneden før, ifølge Statistisk sentralbyrås varehandelsindeks. Bak oss har vi et år med svak utvikling i husholdningenes forbruk av både varer og tjenester. Kraftige renteøkninger og reallønnsnedgang har bidratt til det. I år anslår både Norges Bank og SSB at forbruket vil ta seg litt opp, men at økningen blir beskjeden.
Inflasjonen avtok i eurosonen i mars
Konsumprisveksten i eurosonen avtok i mars, fra 2,6 prosent i februar til 2,4 prosent i mars, ifølge tall fra Eurostat som ble publisert i dag. Kjerneinflasjonen, der prisene på energi og matvarer holdes utenom, falt fra 3,1 prosent i februar til 2,9 prosent i mars. Dette var litt lavere enn det som på forhånd var ventet. Tallene tyder på at utviklingen går rette veien, og gir ytterligere vekt til den allerede rådende forventningen om at Den europeiske sentralbanken kutter renten i juni.
Litt dempet prisvekst i USA
Kjerneinflasjonen i USA falt litt fra januar til februar. Tolvmånedersveksten i PCE-indeksen, Feds foretrukne inflasjonsmål, endte på 2,8 prosent i februar, når priser på mat og energi holdes utenom. Ned fra 2,9 prosent i januar. Månedsveksten i kjerneprisene dempet seg klart fra januar og desember. Slik sett er tallene som kom forrige fredag, gode nyheter.
På rentemøtet før påsken holdt den amerikanske sentralbanken styringsrenten uendret i intervallet 5,25-5,5 prosent på rentemøtet før påsken. Rentekomiteen beholdt sin prognose for rentebanen fra desember. Den indikerer tre kutt på 25 basispunkter i år. Samtidig ble det på pressekonferansen igjen understreket at rentekomiteen ikke vil kutte før den har fått større tillit til at inflasjonen beveger seg gradvis mot målet på 2 prosent. Markedet priser inn en sannsynlighetsovervekt for at første rentekutt kommer i juni.
Uendret styringsrente i Sverige
Riksbanken holdt styringsrenten uendret på 4 prosent på rentemøtet i forrige uke. Fortsetter utviklingen slik Riksbanken anslår, vil renten trolig kuttes i løpet av mai eller juni i år. Riksbankens rentebane har inne en 50 prosent sjanse for rentekutt i mai. Kuttplanene begrunnes med svak aktivitetsutvikling og lavere inflasjon og lønnsvekst.
Konsumprisveksten (KPIF) i Sverige har kommet mye ned det siste året, fra toppen på 10 prosent i desember 2022 til 2,5 prosent i februar i år. Svensk økonomi har utviklet seg svakt det siste året, og jobbveksten har bremset opp. Husholdningenes forbruk har falt som følge av svekket kjøpekraft. Industriproduksjonen har også gått trått.
Uken som kommer:
Boligprisstatistikk for mars
Torsdag publiserer Eiendom Norge boligprisstatistikk for mars. Etter to måneder med kraftig boligprisvekst tror vi veksten i mars blir mer moderat. Vi anslår at boligprisene øker 0,3 prosent sesongjustert.
Både i januar og februar økte boligprisene med 0,7 prosent sesongjustert. Antall usolgte boliger har falt hittil i år, og antall omsetninger har holdt et relativt normalt nivå.
Reallønnsnedgang og kraftige renteøkninger bidro til at husholdningene fikk svekket kjøpekraft i fjor. Til tross for dette har bruktboligprisene holdt seg svært godt oppe. I år ligger det an til reallønningene øker litt. Norges Banks renteprognose fra mars antyder at første rentekutt mest sannsynlig kommer i september. Arbeidsledigheten er fortsatt lav. Samlet legger dette til rette for at boligprisene vil øke forsiktig til moderat de neste månedene.
Arbeidsmarkedstall USA
Fredag denne uka får vi amerikanske arbeidsmarkedstall for mars. På forhånd venter analytikere at jobbveksten i USA bremset noe ned i mars. Arbeidsmarkedet i USA er fortsatt stramt, men har kommet i litt bedre balanse de siste månedene.
Hilde Midsem
Sjeføkonom i NBBL
Tlf. 984 88 643