Fem grep regjeringen må ta i boligpolitikken
Det er Stortingets kommunal- og forvaltningskomité som tar imot innspill om regjeringens boligmelding.
Stortingsmeldingen ble lagt fram 15. mars, og NBBLs administrerende direktør Bård Folke Fredriksen sa den gang at meldingen ikke svarer på hvordan man skal få byggetakten opp og prisene ned. Dette er det store problemet i boligmarkedet, som gjør at to grupper – lavtlønte og førstegangskjøpere – sliter med å komme seg inn på boligmarkedet.
Når Fredriksen denne uka møter på Stortinget, blir det med krav om at disse forslagene blir en del av boligpolitikken:
- Byråkrati: Skal tilstrekkelig boligbyggingen være mulig, må boligbygging få «forkjørsrett» i statlig og kommunal forvaltning.
- Husbanken: Regjeringen vil styrke Husbanken, men Husbanken holder på å gå tom for midler, og utlånsrammene bør økes allerede i revidert nasjonalbudsjett våren 2024. Husbanken må i større grad brukes som et motkonjunkturtiltak, og prøveordningen med startlån for unge voksne uten tilstrekkelig egenkapital må bli permanent.
- Sats på bebyggelsen vi har: Boligmeldingen mangler en politikk for blokker. Husbanklån må bli bedre tilpasset eldre blokkers oppgraderingsbehov og betjeningsevne, og lån må suppleres med tilskudd i forbindelse med større oppgraderinger som gjør blokkene beboelig for flere grupper og gjør at de sparer mer energi. Konkrete tiltak er å sette inn heiser og gi tilskudd til tilstandsvurderinger, som vil stimulere til ambisiøs oppgradering.
- Spare energi: Enovas nye tilskuddsordning for energieffektivisering er bra, men ordningen må bli mer forutsigbar for søkere. Tilskuddet bør videreføres til 2030 – med pengene som trengs.
- Boligkjøpsmodeller: Regjeringen vil gi kommunene lov å i større grad styre boligsammensetning, noe som kan påvirke andelen deleie- og leie til eie-leiligheter i byggeprosjekt. NBBL representerer jo de aktørene som har gått i bresjen for å utvikle slike alternative boligkjøpsmodeller, boligbyggelagene, men frykter at et slikt krav faktisk kan stogge boligbyggingen – det viktigste tiltaket for å få ned prisene og huse flere. NBBL tror dermed at dialog om boligbehov og boligsammensetning mellom utbygger og kommune blir mer effektivt for å legge til rette for boligkjøpsmodeller.
Her kan du lese hele innspillsdokumentet til NBBL.
Etter denne høringsrunden skal kommunal- og forvaltningskomiteen avgi sin innstilling om hva som legges fram for Stortinget og vedtas som endelig politikk. Etter planen blir det innen 16. mai 2024, mens det er planlagt stortingsdebatt og -vedtak 28. mai.
Her finner du hele forslaget fra regjeringen, og du kan følge høringen via Stortingets nett-tv her.